Mielen myrkky

Vanhassa vesilasiteoriassa on kyllä vinha perä. Sillä on väliä, näetkö puolillaan olevan vesilasisi puoliksi täytenä vai tyhjänä. Se, miten näemme ympärillämme tapahtuvat asiat, on ihan meistä ja suhtautumisestamme kiinni. Itsestä riippumattomia asioita kun on usein melkein mahdotonta muuttaa. Ainoa asia johon voimme itse vaikuttaa, on oma asenteemme. Se, kuinka päätämme asioihin suhtautua, mihin huomiomme kiinnittyy ja mitä haluamme huomata ensin.

Minä tarvin hyvien asioiden aktiivisia huomaajia lähelleni. Niitä kultareunan näkijöitä, joille kaikki on mahdollista kunnen toisin todistetaan. Näin vanhemmiten on entistä hankalampi sietää ihmisiä, jotka huomaavat kaikesta olevasta etupäässä aina vain sen kurjan, mahdottoman, pimeässä luuraavan mörön. Ihmisiä, joiden ensireaktio asioihin on aina ”ei”, ja jotka uuden idean äärellä miettivät aina ensin kymmentä eri syytä miksei asia voisi onnistua, spontaanin innostumisen sijaan. Valitetaan ja huomataan aina se musta ensin. Tekisin ja menisin, mutta kun. Ei voi, ei sovi, ei noin! Liikenteessäkin aina joku törttöilee, tuotakaan ei olla laitettu tuonne, eikö tätäkään osata tehdä oikein. Pässit, onnettomat, saatanan tunarit. Kaikki pitäisi itse tehdä. Avutonta, kurjaa, ammattitaidotonta!

Ystäväni teki blogissaan erinomaisen huomion: vaikka negatiivisten sanomisten tarkoitus olisi sanojallaan hyvä ja omasta mielestään realistisen rakentava ja ympäristöään vain faktuaalisesti kommentoiva, se jatkuessaan myrkyttää kuitenkin kanssakulkijoiden mielen. Pakottaa muut huomaamaan ja ajattelemaan sitä samaa kurjaa. Kommentoimaan, ihmettelemään ja ahdistumaan samasta. Usein toistuessaan se kaataa miinussaavistaan lokaa muiden päälle ja hyvän muutosvoimat jäävät käyttämättä. Positiivinen ajattelu sen sijaan kiinnittää huomion ratkaisujen etsimiseen ja yhteiseen löytämiseen, negatiivinen velloo menneessä.

Onko siis päivän päätteeksi miinussaavisi aina täynnä, ja ne plussat jäävätkin huomaamattasi poimimatta? Millaisen ilma-alan sinä luot ympärillesi? Energisoitko lähipiirisi, vai painatko olemuksellasi muidenkin hartiat lyttyyn? Sinua ympäröivän ilman saastuminen on omalla vastuullasi.

Entä kuinka näet elämäsi kaikenkaikkiaan? Sarjana epäonnistumisia ja vääriä valintoja? Vaiko tienä, jossa asiat tapahtuvat syystä? Uskon aktiiviseen determinismiin – jos asetut hereilläololle alttiiksi, uudet asiat ja ihmiset vain pysähtyvät eteesi avatakseen silmäsi jollekin uudelle ja tervehdyttävälle, huomaamaan paikallaan junnaavan ajattelusi rajoittuneisuuden. Voimme valita silmälasit, joiden läpi maailmaa katsomme. Meidän pitää välillä vain herkistyä huomaamaan silmiemme eteen tupsahtavat asiat tarpeeksi ennakkoluulottomasti. Kuinka umpikujan ratkaisut ovatkin ihan edessämme. Kyse on vain siitä, uskallammeko huomata ne. Katsommeko eteenpäin, varpaankärkiin vai jopa haikaillen vain taaksepäin. Ja mitä silloin näemme?


Kommentit

  1. Mielenkiintoista, että tutkimuksien mukaan se "puolillaan oleva vesilasi" on varsin tarkaan totta:
    ONNELLISUUDEN YKSILÖLLISISTÄ EROISTA 50%
    SELITTYY PERINTÖTEKIJÖILLÄ, 10% ELÄMÄN
    OLOSUHTEILLA JA 40% OMAN TOIMINNAN VAIKUTUKSILLA

    Tuo mun uusi layout tekee postiin linkkaamisen ilmeisesti hankalaksi, kun linkki vie pääsivulle. Kokeillaan toimisiko tästä paremmin:
    http://pajaratorio.blogspot.fi/2011/10/complaining-makes-you-fail.html

    VastaaPoista
  2. Thanks! Päivitin linkin myös tekstiin :)

    VastaaPoista
  3. On hieno taito pystyä näkemään asiat aina parhain päin - ja jopa välttämätön oman henkisen terveytensä ja toiminatakykynsä takia. Toisaalta ei tyytymättömyyskään ole pelkkää hedelmätöntä negaatiota. Ihmislajin satojen tuhansien vuosien kehitys perustuu paitsi älyn suomaan uteliaisuuteen, myös tyytymättömyyteen senhetkiseen ja tarpeeseen tehdä jotain paremmin ja muuttaa totuttua. Mutta koska kaikessa kielteisessä ei millään voi nähdä mitään positiivista, on joskus suhtauduttava apatiaan vaipumisen sijasta asiaan kuin se kettu, joka totesi, että pihlajanmarjat ovatkin oikeastaan ihan turhan happamia.

    VastaaPoista
  4. Olen itsekin optimisti ja positiivisuuden kannattaja. Mielestäni kannattaa kuitenkin tehdä selkeä ero positiivisuuden ja pilvilinnoissa leijumisen välille. Maailmahan kuitenkin on täynnä epäkohtia, ongelmia ja esteitä. Parasta positiivisuutta on se, joka tunnustaa niiden olemassa olon, mutta ei musertavana lannistumisen syynä, vaan innostavana haasteena. Eräs vanha kikka onkin "ei"-lauseiden muuttaminen "miten"-lauseiksi. Jos metsäretkellä tulee leveä vedentäyteinen oja vastaan, sen sijaan että ajattelisit "Voivoi, ei tästä pääse", ajatteletkin "Miten pääsen toiselle puolelle" ja löydät ylityspaikan tai paksun karahkan sillaksi tai kahlaat paljain jaloin yli tai ... Niin - ratkaisun löytää yleensä se, joka ajattelee, että ratkaisu - joskus hyvinkin yllättävä - on olemassa.

    VastaaPoista
  5. Kiitos loistavista kommenteista! Sepä on juuri näin. Ja kuinka miellyttävää tällaisten positiivisesti ajattelevien ihmisten kanssa onkaan elämää tallailla eteenpäin. Siinä on hyvän voimat läsnä.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Suositut tekstit