Onko 55+ jo muka vanha?

Mediassa on puhuttu viime aikoina paljon 55+ ihmisten työllistymisestä ja kuinka tärkeää se olisi myös kansantaloudelle. Silti tuntuu, ettei yli 55-vuotiaat enää työllisty, heitä ei kutsuta haastatteluihin, eikä heille tarjota osaamistaan vastaavaa työtä. Miksi? Pelkästään palkkapyynnön suuruuden takiako?

Kuitenkin samaan aikaan vaahdotaan siitä, kuinka työntekijäpula on auttamatta edessä, eikä osaavaa työvoimaa enää riitä. 

Yhtälö ei toimi.

Muutama mielessäni pyörinyt ajatus aiheen tiimoilta:

> Kattava kokemus mahdollistaa paremmin perusteltuja päätöksiä. Useamman vastaavan keissin nähneenä kokenut työntekijä pystyy arvioimaan eri vaihtoehtojen pitkäkantoisempia vaikutuksia ja ennakoimaan realistisemmin tulevaa ja tehtyjen päätösten tuomia rinnakkaisvaikutuksia. Näkemys on moniulotteisempi, koska eletty elämä opettaa ja aiemmin tehdyt virheet ovat varmasti muistissa.

> Kokenut työntekijä on myös nopea. Välivaiheita on ehkä ehditty tehdä jo vuosia, jolloin varmuus on jo olemassa eikä sivuille tarvi vilkuilla turhaan, sillä siellä on jo käyty haahuilemassa turhaan. Lisäksi suuntaa ei tarvitse arpoa, ohjeet osataan tulkita ja johdon visio lukea jo lähtökohtaisesti oikeasuuntaisemmin.

> Kokenut työntekijä on empaattisempi sillä hänellä riittää usein ymmärrystä myös opetteluun ja virheisiin. Tätä kautta hän on armollisempi esihenkilö ja osaa suhtautua tiimiläisiinsä yksilöinä ja kuunnella. Hän on ehtinyt uransa aikana nähdä jo useita väärinkohteluita ja epäreiluutta, eikä halua toistaa moista itse. Ja hän näkee empaattisen toiminnan pikäkantoiset positiiviset vaikutukset tiiminsä hitsautumiseen ja työhyvinvointiin.

> Kokemus tuo rentoutta tekemiseen joka johtaa väistämättä luovempaan lopputulokseen. Ikä auttaa erottelemaan toisistaan ne virheet, joilla ei ole minkään maailman merkitystä esimerkiksi myyntiin ja ne, jotka tulee korjata heti. Iän myötä sitä myös huomaa milloin "bra nog" riittää, ja milloin tasoa pitää vielä nostaa. Fokus ja energiat kun tulee aina laittaa siihen olennaiseen.

> Kokenut työntekijä ei ole enää ylitsevuotavan kunnianhimoinen ja omanarvontuntoinen, eikä hänen tarvitse jättää omaa puumerkkiään kaikkialle. Hän hyväksyy muidenkin laadukkaan tekemisen, eikä hänen egonsa kärsi siitä, jos oma nimi ei aina olekaan siellä podiumilla. Hänelle se tiimityö on usein tärkeämpää kuin oma urakehitys tai oman tärkeyden korostaminen johdon suuntaan. Joskus nöyryys on hyve.

> Kokenut työntekijä uskaltaa myös ottaa vastuuta siellä missä pitää johtaa ja osoittaa johtajuutta. Hän on itsenäinen työntekijä, joka uskaltaa haastaa silloin kun on haastamisen aika, ja kantaa vastuuta siellä missä asiat törmää seinään. Sillä hän tietää, että kaikesta selviää, kukaan ei tietotyössä kuole, ja reilulla ja suoraselkäisellä toiminnalla lähes kaiken saa kuitenkin aina korjattua. Hartiat yleensä kasvavat iän myötä.

> Kokenut työntekijä osaa arvostaa hyvää työpaikkaa, kun sellaiseen pääsee. Kun kohtelu on reilua, kunnioittavaa ja tasa-arvoista ja edut kohdallaan, työpaikan vaihtohalut lähenevät nollaa. Hän on äärimmäisen lojaali ja sitoutunut toimimaan koko työyhteisön hyväksi, sekä osaa ajatella aina myös hieman oman tonttinsa ulkopuolellekin, poimia ne välitilaan putoavat tehtävät tiimiläistenkin puolesta.

Ikä tuo perspektiiviä, jota nuoremmilla ei vain ole.
Oletko kanssani samaa mieltä?


Kommentit

Suositut tekstit