Vakka ja vakka

Ajan myötä isäntä alkaa muistuttaa koiransa ulkonäköä, koira samaistuu isäntänsä luonteeseen. Toimivissa pitkissä parisuhteissakin tapahtuu samaa, mukaudutaan ja sopeudutaan, omaksutaan toisen tapoja, halutaan samaistua. Nautitaan siitä, että toinen on tavoiltaan samankaltainen kuin itse, tykkää samoista asioista, elää samaa rytmiä. Mutta mitä jos näin ei tapahdukaan? Onko se sitten sitä kasvamista erisuuntiin?

Mitä jos toinen onkin lopulta liian erilainen ja myös pysyy erilaisena, tai muuttuu pikkuhiljaa jopa osin tunnistamattomaksi? Mitä jos ne alun sormien läpi katsotut asiat alkavatkin vain tökkiä entistä enemmän, eikä niihin sovittamattomiin erilaisuuksiin enää löydykkään sietokykyä? Kun vaaleanpunaisten lasien pigmentti alkaa haalistua ajan uv-säteilyssä, mitä jos kirkkaan lasin läpi nähty puoliso ei enää vastaakaan omia toiveitaan lopputulevaisuuteen? Mitä jos yhteen kasvamista ei vain tapahdu, eikä vanha kumppari enää singukaan toisen omalaatuisuuksiin yhtä helposti kuin ennen?

Jokainenhan meistä haluaisi nähdä sopua ja harmaahapsi-idylliä vanhuudessa, missä lapsenlapset pyörivät iloisesti jaloissa. Olisi takkatulet ja talo täynnä vuosikymmenien muistoja, valokuva-albumit riveissä ja menneisyyden tarinat hioutuneet pilttien korville sopiviksi. Olisi perhejuhlat ja suvun kokoontumiset, sukkia kutova mummo ja pappa piippu suussa, yhteennaitujen sukujen tuki ja turva. Perintötalot ja tontit sijoillaan, jolloin juurilleen kasvaneet lapset muuttaisivat synnyinkodeistaan omilleen, samojen teiden ja metsien lähelle. Asiat tehtäisiin ajan kanssa, koska pysyvyys olisi perusolettamus. Mutta onko tämä sittenkään aina se paras vaihtoehto kaikille suhteille?

Vitsin mukaan parisuhteiden parasta ennen -päivä on hääpäivä. Se tuskin enää pitää paikkaansa, koska niin itsestä kuin myös avioliitoistakin ymmärretään nykypäivänä pitää enemmän huolta, ottaa toinen huomioon, keskustellaan myös niistä vaikeista asioista ääneen.

Vielä keskenkasvuisena ihminen kuitenkin pannaan usein päättämään aivan liian isoista asioista, jotta ne voitaisiin velvoittaa olemaan lopullisia. Koulutuksia ja ammattejakin valitaan nuorena väärin, miksei siis olisi hyväksytympää myös ajatella ettei sitä vuosikymmenien ainoaa oikeatakaan ollut niin helppo valita rinnalleen? Työelämässä parhaat tiimit muodostuvat erilaisista persoonista niiden täydentäen toisiaan, jolloin vahvuudet löytyvät jokaiseen kriittiseen toimintoon. Mutta parisuhteissa on mielestäni ihan oleellista, että vastapuolella on samaa maata oleva ihminen. Sielunveli tai -sisko, joka on samalla tapaa huolellinen tai huoleton, aina ajoissa tai hieman myöhässä, ennakoi tai elää kädestä suuhun, aamu- tai iltavirkku, älykäs tai älytön. Vakka ja kansi saattavat olla joskus aivan liian erilaiset hämmentämään samaa soppaa lopunelämää.

Voisiko siis myös ajatella niin, että kaikella hyvällä ja kauniilla on aina oma aikansa ja kestonsa, ja se nyt vain sattuu olemaan eri pituinen ajanjakso eri ihmisten kesken? Että joskus kun yhdessä ei olekaan enää hyvä olla, olisikin hyväksytympää myöntää ääneen, ettei tämä teekään minua ikuisesti onnelliseksi. Miksi erolla on edelleenkin epäonnistumisen, hävettävän ja tabun kaiku? Eikö ennemminkin voisi juhlistaa upeita yhteisiä menneitä vuosia katkeruuden ja syyllistämisen sijaan? Olla onnellinen siitä, että vierellä kulki noin hieno ihminen monta vuotta. Hyväksyä, että joskus vain on aika jatkaa matkaa eri suuntiin. Voisiko eron synonyymiksi laittaakin "kiitän yhteisistä vuosista"?

Ihmettelen vain välillä näitä julkisuudenkin erotarinoita, vaikka Avalla. Miksi eriteille ei voi lähteä sisäsiististi menneisyyttä kunnioittaen? Minä haluaisin ajatella asioita armollisemmin.


Kommentit

  1. Voisin kuvitella, että eräänä syynä eron häpeään ja epäonnistumiseen on se, että eroa ei osata tehdä arvokkaasti. Erosta on edelleen vaikea keskustella ja ehkäpä usein sitä ei haluta edes tunnustaa ääneen.
    Lisäksi jotain kummaa tabua ja häpeää on eron jälkeen yksinjäämisessäkin. Ikäänkuin ei enää kelpaisi kelleen.

    Oma eroni ei ollut juhlimisen arvoinen, sillä exä päätti eron itse (sekä uuden kumppanin avustuksella) ilman mitään keskustelua kanssani. Koin että minulta vietiin arvokkuus päättää itse asiasta ja mahdollisuus avioparin itse lopettaa keskinäinen suhde. Siksi koin häpeää ja epäonnistumista.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommenteista. Rakkaus ja viha taitavat olla hyvinkin lähellä toisiaan, mutta välinpitämättömyys on se pahin puukko rintaan. "Ihan sama" kylmää kaikista eniten. Silloin tunteita ei enää ole.

    Onko puhumattomuus sitten tämän kansan helmasynti? Vaietaan asiat kuoren taa piiloon. Kärsitään hiljaa ja tehdään yksinäisiä ratkaisuja. Miten me saadaan lähimmäinen puhumaan asioista ääneen, ennen kuin on liian myöhäistä?

    VastaaPoista
  3. No, usein on vain niin, että toinen ei ole kartalla toisen eroaikeista.
    Silloin se sisäsiisti ero ei tahdo olla realismia.
    Asiat valkenevat vasta jälkijunassa, eikä se ole jätetyn osapuolen kannalta millään lailla reilua.
    Varsinkaan me miehet emme ole mitään ajatustenlukijoita.
    Nainen on saattanut käsitellä eroa mielessään jo pitkään, eikä ukkoparka tajua yhtään missä mennään.
    Miehet eivät osaa lukea rivien välistä, kuten naiset.
    Ehkä juuri siksi niitä kammottavia tapahtumiakin sitten nähdään.
    Tarttis tehdä jotain.

    VastaaPoista
  4. Mutta miten voi elää niin laput silmillä, siinä arkituubissa, ettei huomaa toisen kipuilua? Tai miten se oletettavasti läheisin ihminen voikin yhtäkkiä olla niin vieras, ettei puoliso enää tiedäkään mitä hän ajattelee? Miten parisuhteessa voidaan elää kuin toisilleen ventovieraat?

    Henkinen yhteys, olla todella lähellä toista ihmistä, on mielestäni kaikkein arvokkainta. Jos sitä ei ole, on elämä aika tyhjää kulissia, päivien suorittamista. Ja syvän läheisyyden puuttumisen kyllä huomaa, jos haluaa suhdettaan rehellisesti tarkastella. Mutta ehkä sitä sielussa kiinni olemista ei kaikki edes kaipaa? Ehkä monelle riittää pelkkä kanssakulkija.

    <3 Kiitos kommentista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kyllä tässä mun tapauksessa asiaan liittyi ns. kolmas pyöräkin (naisen puolelta), jonka olemassaoloa kyllä peiteltiin, kuten tapana on.
      Mies ei oikeasti tajua ennenkuin asia otetaan puheeksi.
      Niin tolloja me miehet ollaan.
      No, nyt on ero sitten faktaa ja on oikeasti hyvä että pääsin pettäjästä eroon. Sen tajuaminen vei muutaman viikon, mutta on mahtavaa tuntea taas seisovansa omilla jaloillaan!
      On erittäin puhdistava kokemus.

      Poista
  5. Sanottakoon vielä se, että syystä, jota en halua tässä mainita, tämä blogi oli avain siihen, että edellisen suhteeni tapahtumat valkenivat minulle kaikessa raadollisuudessaan.
    Tästä kiitos bloginpitäjälle ja miinus entiselle kumppanilleni.


    VastaaPoista
  6. Kiitos....vaikkakin on kyllä hieman kyseenalainen kunnia. Haluaisin ennemminkin yhdistää kuin erottaa. Mutta ehkä jotkut tienhaarat ovat lopulta kuitenkin hyväksi. Ainakin rehellinen omanlainen oleminen on. Vain aitoa voi rakastaa, vain aitoon voi rakastua.

    Tsemppiä.

    VastaaPoista
  7. Kiitos Heini!
    Ehkä meille kaikille olisi hyväksi opiskella rehellisyyttä.
    Kerro niinkuin asiat ovat, älä jätä toista arvailemaan.
    Jos kysymys on vaikeista asioista, kerro ne suoraan.
    Reaktio voi olla kova, mutta vaikean asian käsittely alkaa nopeammin, jos kusetuskin loppuu.
    Vaikean paikan tullen ihminen voi raivostua, ja se hänelle voitaneen suoda, jos ihminen ei ole väkivaltaan taipuvainen.
    Yritetään oppia näistä vaikeistakin asioista.
    Over and out: S

    VastaaPoista
  8. Edit: hankala, pulmallinen jne. over and out 2

    VastaaPoista
  9. Metafyysinen kommentti vielä: Tapaat rakkaan ihmisen sängystä toisen kanssa:
    Hän vastaa: Mutta tämä on nyt se sielunkumppani!
    Mitä luulet, miten reagoit?
    Vakka ja vakka jne.
    Juhlistat elämää?

    VastaaPoista
  10. No, yksinkertaisesti lopettaisin vain kaiken. Taakseni katsomatta.
    Miksi rimpuilla jossakin epätoivoisessa yhtälössä kiinni väkisin?

    Minun heikkouteni on myös pitkävihaisuus.
    Suuria loukkauksia on hankala antaa anteeksi.
    Silloin tulee tunteiden tilalle ikirouta.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Suositut tekstit