Voittava kosketus


Tuoksu hyvältä ja kosketa minua!
Kaikki ihmiset ovat kauniita niin kauan kun huolehtivat itsestään, kaikkien kauniiden ihmisten kosketus ja läheisyys on toivottua jollekulle lähellä elävälle kanssaihmiselle. Kosketuksen voima on maaginen. Tunnetta sisältäessään ja toisen elämäntilannetta ymmärtäessään se huomioi, vahvistaa, parantaa, lähentää, se luo näkymättömän yhteyden ihmiseen, yhteyden jota ei pelkästään sanoilla voi luoda. Kosketus auttaa voittamaan, se antaa pohjan vahvalle itsetunnolle ja menestykselle, se saa yrittämään enemmän, ylittämään itsensä. Se synnyttää rohkeutta astua mukavuusalueen toiselle puolelle, uskaltamaan enemmän, toisen ihmisen kannustuksen voimasta.
Ilman kosketusta vauva kasvaa kieroon ja tylsistyy, ihmisen henkinen hyvinvointi ja kasvu loppuu. Ihon kosketuksen kaipuusta pahoinvointi alkaa piilevästi, hitaasti myrkyttäen ja masentaen kosketuksen puutteessa elävän. Eläimetkin sen tietävät, kuinka kosketus pitää lauman kasassa: apinat kaivelevat kirppuja toisistaan, kissat puskevat, koirat kiehnäävät kylkeen hakemaan rapsutuksia.... Mitä kehittyneempi eläin, sen tärkeämpää toisen kosketus on. Se lisää yhteenkuuluvuuden tunnetta ja vahvistaa tietoisuutta omasta asemasta ympäröivässä joukossa. 
Mutta mitä tehdä jos koskettaminen muuttuu vastenmieliseksi, jos siinä ei olekaan enää positiivista tunnetta, sähköä ja latausta mukana? Voiko kosketuksella huijata ja miten pitkään, voiko se jäädä vain tavaksi takavuosilta, arjen rutiiniksi ja rituaaliksi, jolla vain petetään itseä ja saadaan toinen uskomaan että kaikki on edelleen hyvin? Voiko koskettamatta jättämisellä tehdä henkistä väkivaltaa? Onko piilotettu pahoinpitely pahempaa kuin suora kohtaaminen johon on säännöt ja ohjeet siitä, miten siihen kuuluu reagoida? Täyttääkö henkinen kylmyys pahoinpitelyn tunnusmerkit? Ainakaan se ei ole hyvinpitelyä, mutta kuuluuko sitä sietää ja kuinka kauan?
Hellitään toisiamme, jotta voisimme paremmin. Voittava kosketus.
Kiitos haamukirjoittajalleni ajatuksista ja tekstiaihiosta, jota sain luvan hyödyntää :)

Kommentit

  1. Heini, olet taas oivaltanut jotain todella olennaista. - Hieno kirjoitus.
    OP

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Suositut tekstit