Snob

Minä en ole tyhmä. Mutta nykymenossa voi kieltämättä tulla hetkittäin sellainen olo, että olenko kuitenkin vai miksi en heti ymmärrä. En kertakaikkiaan voi sietää kun aletaan snobbailemaan hienoilla termeillä ja tekemään yksinkertaisista asioista aivan turhan vaikeita vain sen takia että asia näyttäisi hienommalta ja pätevämmältä. Sitten kulutetaan hirveästi aikaa keskusteluun, palavereihin, prosesseihin ja tekemisen suunnitteluun, kun oikeasti kyse on vain siitä että porukka ei ymmärrä mitä ja miksi tehdään.

Esimerkkejä kielisnobbailusta on vaikka millä alalla. (Lähes) ensimmäisenä tulee mieleen gourmet ruokalistat, joissa ihan tavallinen kermapaahtovanukas tai paahdettu kermamassa on ties mitä creme bruleeta (hyvää kylläkin, se myönnettäköön). Sitten on muotitalojen kikkailut tunikojen, singoallojen, tregginsien ja leggingsien välillä – ihan varmasti ovat jotain hienompaa kuin pitkähelmaiset paidat tai paksut sukkahousut. Sitten on nämä viralliset Kelan, vakuutusyhtiöiden yms kaavakkeet, tottakai... joiden ymmärtämisen tuska luo jo toisenlaista taidetta: Kelan hupilomake

Mutta sitten kun tämä sama snobbailulogiikka vedetään suhteellisen havainnollisesta ja konkreettisesta tuotemaailmasta vaikka johonkin abstraktimpaan sovelluskehitysmaailmaan, niin siinä on jo insinöörin pasmat sekaisin. Perusjannuhan haluaa vain tehdä softaa joka toimii tai tuotteita joilla on selkeä käyttötarkoitus. Miksi pitää yrittää pukea tavallinen tekeminen johonkin hienoon agileen superhypersolutioniin, kun homman voisi oikeasti maadoittaa normitekemisen tasolle ja jättää ne markkinoinnin iskulauseet sitten sinne mainostoimiston murheeksi. Kun ei ne asiat ole oikeasti vaikeita eikä tekemisen (ymmärryksen) tavoittamattomissa. Norsukin on syötävissä pala kerrallaan. Tähän hienosteluun palaa oikeasti aikaa ja rahaa yrityksiltä ihan hukkaan. Tarvittaisiinko nykymaailmassa suomentajia? Sr. maadoitusmanagereita? Kyllähän sen tekemisen olisi syytä olla sen verran mielekästä ja tuotteen niin hyvä itsessään, että sen voi sanoa ja markkinoida ihan selkokielellä, ja silti se puolustaa paikkaansa, eikös?

Kommentit

Suositut tekstit