No joo joo, vähä kai noloo

Tyttöni mun. Osaisinpa suojella teitä kaikelta. Antaa sopivasti valtaa ja vastuuta, sitten hieman löysääkin, päästää joskus irti. Minun kalleimmat, pimpulaiset.

Niin erityistä ja haurasta. Ihan pienet vielä. Mutta jo varustetut lujalla tahdolla, omalla persoonalla ja ajatuksilla. Älkää koskaan lopettako ajattelemasta. Sillä aina voi ajatella. Miettiä miten itse asiat näkee. Aina on tilaa omalle suunnalle, jossa pilkahtelee näkökulmavivahteita vähän sieltä sun täältä. Malttakaa muodostaa oma mielipide asioista, ettei ole liian vietävissä, tuuliajolla. Kuunnelkaa. Viisautta on ympärillä ihan valtavasti. Kuunnelkaa ja ajatelkaa myös rivien välejä. Ja luottakaa omaan ajatteluun.

Joskus pitää antaa itselle myös löysää. Aina ei tarvi olla paras. Eikä edes hyvä. Elämässä pitää epäonnistua monta kertaa, eikä siltikään tule valmista. Ja se kuitenkin riittää. Bra nog. Mutta yrittää pitää. Lannistumatta, kuoppia liikaa harmittelematta, virheitä pelkäämättä. Pitää olla haaveita ja päämääriä. Unelmia. Suuria unelmia. Mutta niin etteivät ne määritä liikaa nykyisyyden keskeneräisyyttä. Unelmat ovat hyvää, ne eivät saa ahdistaa. Ja pitää pystyä nauttimaan myös arjesta, kiittää ja olla kiitollinen. Pienistäkin.

Ja naurakaa, sydämenne kyllyydestä! Hassutelkaa ja riemuitkaa tilanteista ja yllätyksistä. Pöljäilkää ja tartuttakaa pilke muihin. Levittäkää hyvää, arvostakaa muita. Olkaa uteliaita ja kiinnostuneita, tutkikaa ja etsikää, kulmankin takaa. Nähkää joskus vähän ekstravaivaa, eteenkin arvojenne puolesta. Sen minkä tunnette oikeaksi. Koska ihminen tuntee kyllä, jos malttaa kuunnella.

Olkaa rohkeita omassa suunnassanne. Jättäkää pois ne asiat, mitkä eivät tuo hyvää. Kateudet, vihat, kaunat ja kilpailut. Kohdatkaa, käsitelkää ja ohittakaa. Älkää odottako muiden tuovan onnea, vaan antakaa onnea muille. Koska onni tulee kyllä. Se tulee kaikissa niissä hetkissä, jotka lämmittävät sisältäpäin. Ja se kantaa. Varmasti.

Sallikaa, suurella sydämellä. Antakaa tilaa. Aina kannattaa luottaa ensin. Kääntyä poispäin vasta toisella kerralla. Katsokaa välillä muiden silmillä, yrittäkää edes. Ja aina olkaa ystäviä ensin. Pyyteettömästi.

Ja ennen kaikkea arvostakaa itseänne. Antakaa hyvää myös itsellenne, itsekkäästi ja vaatien. Mutta valittamatta, selittelemättä, syyttelemättä, murehtimatta. Älkää jääkö kurjan kierteeseen, vaan katkaiskaa se heti. Muistakaa aina katsoa hyvän suuntaan, valoa päin. Ihan aina. Ja sanokaa ääneen, jollei valoa itse enää näe. Sanokaa ajoissa. Koska teitä autetaan aina. Aina löytyy ihminen, joka katsoo syvemmälle kuin muut.

Te olette niin upeat ihan sellaisenaan. Jokainen on.


Hyvää joulua. Ihan kaikille.



Kommentit

Suositut tekstit