Takiainen

Menneen dokumentointi on tärkeää tapahtuneen jäsentelyä, arvokasta jälkikasvulle ja saa elämän kauneimmat kokemukset pysymään mielessä pidempään. Kuvat ja tekstit herättävät muutkin aistijäljet eloon, palauttavat mieliin tunnelmat, hajut, kosketuksen ja tunteen. Elämän rikkauttakin voi kuvata taidokkaasti, jos huomaa tallentaa myös sitä arkea ja vähän kurjempaakin.

Pelkästään menneessä ei kuitenkaan voi elää. Tapahtuneen hyvän varjolla ei voi määrättömiin kannatella tulevaisuutta. Nykyisyyttä ei pelasta vanhojen muistojen selaaminen, jos hyvän edellytyksiä ei enää riittävästi ole. On kamala katsella pariskuntia, joissa puolisot sättivät toisiaan mistä milloinkin, jatkuvalla syötöllä, joka päivä: "tuo nyt ei ainakaan osaa", "ainahan se mokaa", "koskaan ei tee".

Toinen suunnattoman surullinen kohtalo on puolison alkoholisoituminen vuosien saatossa. Rakkautta ja yhdessä pysymisen hyvää tahtoa olisi, mutta humalapäissään tai krapulajurreissaan haukutaan toinen maanrakoon. Puretaan tuskaa syyttömän niskaan, käsketään sitä ainoaa lähelläolijaa painumaan vittuun, raahaamaan lihava perseensä helvettiin ja pidemmälle. Eikä kuitenkaan pärjättäisi ilman.

Mitä se sellainen arki on, jossa tärkeimmän kunnioitus ei ole enää läsnä? Olen aina ihmetellyt ihmisiä, lähinnä naisia, jotka seisovat miehensä rinnalla, vaikka kuinka tulisi henkisesti tai fyysisesti turpaan. Mistä tulee se anteeksianto ja heltyminen kerta kerran jälkeen? Mikä saa sietämään sen toisenkin lyönnin? Peittelemään mustelmia, kannattelemaan kulisseja, kertomaan tarinoita kaatumisista ja vahingoista? Olen aina ylimielisesti julistanut, etten ikinä moiseen itse alistuisi.

Vaan asiaa tarkemmin ajatellen - laitappa itsesi lähtijän asemaan, varsinkin jos kuviossa on mukana yhteisiä lapsia. Tapaamisoikeushan säilyy, vaikka toinen vanhempi olisi minkälainen piilohullu tahansa. Paljon pitää byrokratian rattaiden pyöriä, paljon pahaa tapahtua, ennenkuin kaikista tapaamisista tulee valvottuja. Kenen oikeus se tapaamisoikeus silloin on? Ei lapsen ainakaan. Kun pienet joutuisikin jättämään omin päin sairaan ihmisen armoille, kun viikonlopputapaamisissa lapset olisivatkin ilman sitä suojelevan aikuisen läsnäoloa? Miten huonosta suhteesta lähtee pakoon, suojelee lapsiaan toisen mustilta hetkiltä? Äkkiä ajatellen - ei mitenkään. Kaikki kunnioitus niille, jotka joutuvat tällaisten rankkojen asioiden keskellä painimaan. En osaa edes kuvitella sitä ahdistuksen ja huolen määrää.

Erokipuilut painivatkin aivan eri sarjassa, jos lähdön syinä ovatkin tunteiden viilentyminen, epärealistiset odotukset, erilaiset emotionaaliset tarpeet tai vapauden kaipuu. Kunnollisesta, vastuullisesta ja hyvästä ihmisestähän on turvallinen erota tietäen, että yhteisistä lapsista silti pidetään aina ihan parasta huolta. Silloin voi edelleen rakentaa sitä hyvää lasten sitomaa yhteistä, mutta erillään. Ylläpitää positiivinen hyvä juuri eroamalla, eikä takertumalla pakonomaisesti johonkin, joka ei enää kanna. Luottaa uuteen tulevaisuuteen ja säilyttää menneen arvostus sen ansaitsemallaan tasolla.

Aika kultaa jopa vielä ne hyvätkin muistot. Ja onnellisella historialla sen kaiken lisäkullankin suo tulevan. Jo lasten takia. Joskus ei mennyt vain enää riitä rakentamaan tulevaa, vaan on aika jatkaa matkaa.

"Minä toivon rumpujen pärinää, ikinälkäistä elämää...."
Minä toivon.


Kommentit

  1. Ikävää, että eroasia on sinulle ajankohtainen. Vaikka blogit ovat oivia ajatustenpurkupaikkoja, olisiko tämä asia kuitenkin parempi hoitaa "omissa oloissa"? Viittaan siihen, että monet blogien kirjoittajat ovat saaneet pahastikin lokaa niskaansa, kun ovat kertoneet avoimesti omasta elämästään. Pelkkä oma veikkaukseni on, että moni ei olisi ollut niin avoin (tai kertonut aivan kaikkia asioita), jos olisi ymmärtänyt miten asia herättää keskustelua netissä/ muissa ihmisissä, tutuissa ja tuntemattomissa. Avoimuutesi on ihanaa, mutta ehkä kaikkea ei kannata jakaa :-) Kaikella ystävyydellä :-)

    VastaaPoista
  2. Toisinaan todella mietityttää, mikä ajaa ihmisen julkisestikin avoimuudeksi verhotun huomionhakuisuuden tielle? Tällainen BB-bloggailu lienee sitten uusinta uutta?
    Jos näennäisestä avoimuudesta ja niin kutsutusta rohkeudestaan kumpuavasta selkeästä halusta vilauttaa ei pokka kuitenkaan riitä, täytyy se verhota korostetun "akateemisella" korulauseilulla. Välillä ratsastetaan perheidyllillä, toisinaan taas laitetaan se surutta romukoppaan ja hehkutetaan vapauden ja minuuden riemusaatossa.
    Pelinappula "perhe" on oiva kilvenkiillottaja. Sen takana on näennäisen turvallista pelata pelejään. "Perhe" tuntuu olevan myös kuin koru, jonka voi sopivan tilaisuuden tullen pukea ylleen, koska syystä tai toisesta haluaa itsensä näyttävän pehmeämmältä.
    Mikään ei nostata yökötyksen aaltoja niin pintaan kuin nainen, joka julkeasti ja julkisesti haluaa nostaa statustaan lapsillaan tarpeen tullen.
    Aitoutta ei pysty esittämään eikä se löydy hypnoosista eikä muustakaan vastaavasta hihhuloinnista, ellei sitä ole jo olemassa ihmisessä itsessään.


    VastaaPoista
  3. Ymmärrän, että ajatuksensa ääneen sanova nainen voi pelottaa ja se koetaan uhkana. Onhan meitä aikoinaan jopa poltettu roviollakin. Mutta kuule - yökötyksen aaltoja välttää parhaiten sillä, ettei eksy sivuilleni yhtä usein kuin Sinä nyt teet. Tänne ei juuri löydä "vahingossa", eivätkä sivut mitenkään pakotettuna läjähdä silmillesi...ainakaan kymmeniä kertoja vuorokauden aikana.

    Meitä on moneksi. Ja tämäkin blogi on vain yksi ääni miljoonien muiden joukossa.
    Ja kyllä sitä ääntä maailmaan mahtuu :)

    VastaaPoista
  4. Olen tässä sivusta seuraillut tätä(kin) keskustelua ja ottamatta enempää kantaa itse tekstin sisältöön, huomautan, että "Tekstien takana minä"-osuudessa nimenomaan pyydät jakamaan tätä linkkiä eteenpäin. Silloin on enemmän kuin todennäköistä, että tämäkin blogi osuu jonkun silmiin myös "vahingossa".
    Toivoisin, että pystyt käsittelemään kommentteja ainoastaan "asioina" tai puhtaaasti mielipiteinä, koska "henkilökohtaisesti ei niitä tule ottaa" (lainattu omasta tekstistäsi). Muuten annat tahtomattasikin sellaisen vaikutelman, että se koira älähtää johon kalikka kalahtaa.

    VastaaPoista
  5. Voi teidän kanssa. Kommentoin kyllä blogitekstejä ja niiden aihepiiriä mielelläni. Mutta en näe kyllä syytä jatkaa kirjoittajan persoonan tai elämäntilanteen ruotimista, koska se ei ole tämänkään foorumin pointti. Vaan kipeiden, riemukkaiden, outojen, hämmentävien tai tabuina pidettyjen asioiden esiin nosto ennemminkin passiivissa, kuin minuun henkilöityen.

    Tämä ei ole minun henkilöhistoriaani, vaan elämän ja asioiden ihmettelyä useista eri suunnista. Puhutaan mielummin aiheesta kuin aiheen vierestä, eikös?

    VastaaPoista
  6. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  7. Valitettavasti joudun poistamaan anonyymikommentoinnin mahdollisuuden asiattomuuksien vuoksi. Toivoisinkin kaikilta netissä seikkailevilta rohkeutta kommentoida omalla nimellä. Maskin takaa on niin helppo laukoa tyhmyyksiä, joita ei kasvotusten uskaltaisi koskaan ääneen sanoa. Jätän ne siis omaan arvoonsa.

    Ihanaa iloista värikästä syksyä!!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Suositut tekstit